Bovetets breda användningsområde

Bara fantasin sätter gränserna för bovetets användning

Även om helt bovete i en fräsch sallad är både poppis och nyttigt, är det fel att tro att bovetets enda eller bästa plats är i salladen. Det faktum att bovetet finns i flera olika varianter, krossat, helt och malet (som mjöl) öppnar en hel värld av varierande möjligheter att använda bovetet i matlagning och bakning. Det finns ett relativt stort utbud av receptsidor med boveterecept och tips på bovetets användningsområden på nätet. Bröd, pannkakor, crepes och plättar, gröt, biffar, välling, yoghurt och sylta är några exempel på recept vari bovetet numera har en given plats.
 

Bovete i glutenfri kost, LCHF och raw food

Allt fler undviker mjöl på grund av gluten eller av andra orsaker. Eftersom bovetet är både glutenfritt och nyttigt fungerar det som ett ypperligt alternativ till mjöl i bröd, pannkakor, gröt och som redning i såser. Som exempel kokas en nyttig och god bovetegröt ihop på bara 30 minuter. Russin och äpple passar bra för den som inte vill ha sylt på gröten. Frallor på bovetemjöl, rismjöl, krossat bovete och husk är exempel på ett enkelt glutenfritt bröd.

Den som inte intar en strikt hållning till sin LCHF-diet kan lätt motivera att använda bovete som ett nyttigt och användbart inslag i kosten (en alltför snäv tillämpning av LCHF-dieten kommit att ifrågasättas allt mer på grund av ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar). Den som saknat pannkakor till exempel, kan i stället för vanligt mjöl använda bovetemjöl. Pannkaksrecept är inte svårt att hitta.

Raw food är lika nyttigt och gott för vem som helst, även som ett inslag i den konventionella kosten. Ett lika enkelt som spännande raw foodexempel är boveteyoughurt. Hel, skalad bovete blötläggs tillsammans med solrosfrön, smaksätts med något naturligt sötningsmedel och kan avnjutas med till exempel bär eller frukt. Det råder viss oenighet kring hur länge bovetet bör blötläggas. Råden varierar från 30 minuter till över natten.
 

Bovete i vegetarisk mat

Det finns säkerligen tusentals recept på vegetariska biffar av olika slag. Bovetemjölet fungerar ypperligt som sammanhållande ingrediens, för att undvika att biffarna endera ramlar sönder eller blir för vattniga av grönsaker som till exempel riven zuccini, som är en klassisk ingrediens i vegetariska biffar. Bovetemjölet stabiliserar och helt bovete bidrar till tuggmotstånd och robusthet i biffarna. I vegetariska recept där maten lagas från grunden och där varje råvara hanteras så att vartenda näringsämne tillvaratas på bästa sätt, är bovete en självklar ingrediens i gröt, biffar och bröd.
 

Bovete till vardags och fest

Gröt, välling och pannkakor i all ära, men hur passar bovetet in i festligare mat? Återigen, är det bara fantasin som sätter gränserna, men det kanske mest självklara svaret är en fräsch sallad, med en väl avvägd blandning av färska och eventuellt även inlagda grönsaker, färska och/eller torkade frukter, bönor och fröer, där bovetet balanserar smakerna och förenar salladen till en både fräsch och matig helhet. Salladen blir allt annat än tråkigt och smaklös med lite fantasi och oväntade inslag av frukter.

Ett annat festligt exempel är vegetariska biffar med hasselnötter, dill eller andra kryddor, med helt bovete som en av huvudingredienserna, eller bovetemjöl som en sammanbindande ingrediens.

Bovetesylta är kanske ett av de mer ovanliga exemplen. Bovetet ska svälla över natten och tillagas sedan med lök, muskot och andra kryddor samt skrädavkok eller vatten. Rödbetor eller avokado kan serveras till.