Bovetemjöl

Bovetemjöl har en ganska distinkt (jordig) smak och produceras genom malning av bovetet, då man sållar bort en del av det yttre skalet för att därefter mala ned kärnan med återstoden av skalet. Bovetemjöl är ett nyttigt inslag i kosthållningen och kan utgöra ett bra alternativ för de som oroar sig för kolesterolvärdet, mättade fetter samt höga salthalter.

 

ljust bovetemjöl 400 gram

 

 

Innehåll och Egenskaper

Gällande näringsinnehållet i bovetemjöl så varierar uppgifterna en aning beroende på vilken källa man hänvisar till samt huruvida det är ljust eller grovt mjöl. Oavsett så kan man konstatera att mjölet är innehållsrikt på flera näringsämnen. Se tabellen nedan för att få en mer specifik överblick av näringsvärdet (ljust bovetemjöl).

 

Näringsinnehåll Per 100 gram
Kolhydrater 74
– varav socker 2,6
Protein 12
 Fett  3
Fiber  10

Som tabellen visar så utgör kolhydrater cirka 74% av det totala näringsinnehållet och den största andelen kalorier i bovetemjöl utgörs av just kolhydrater. Kolhydraterna i sig består i sin tur till största delen av vanlig stärkelse, fibrer och en liten andel socker. Andelen proteiner per 100 gram uppgår till ungefär 12 gram och består av alla de delar som vi människor behöver. Bovetemjöl är även rikt på diverse mineraler, vitaminer (bland annat B-vitaminer) samt antioxidanter.

Övriga fördelar som bovete/bovetemjöl medför är;

  • Glutenfritt
  • Lättsmält (bättre för magen)
  • Långsamma kolhydrater (jämnare blodsockernivåer och lägre risk för diabetes)
  • Bra för hjärt-och kärlsystemet

 

Glutenfritt

bovete och bovetemjölTrots sitt namn så har bovetemjöl ingenting att göra med vanligt mjöl utan är istället besläktat med rabarber och ängssyra och är på så sätt en ört snarare än ett sädesslag. Bovetemjöl kan därför inte vid alla tillfällen ersätta vanligt mjöl vid bakning och övrig matlagning, bland annat på grund av att det inte innehåller gluten, viket är fallet för vanligt mjöl. Den bakomliggande orsaken till detta är att glutens funktion vid bakning agerar på ett sätt som gör degen sammanhållande vid jäsning. Om man därför utan eftertanke ersätter vanligt mjöl med bovetemjöl, kan resultatet bli annat än vad man hade hoppats på, till exempel att brödet inte blir sammanhållande utan snarare faller samman.

Med det sagt så finns det såklart recept inom bakning och andra användningsområden där bovetemjöl lämpar sig utmärkt, speciellt med tanke på att det är glutenfritt och därmed utgör ett alternativ för de personer som är glutenintoleranta (celiaki). Det viktiga att komma ihåg är att man helt enkelt inte kan anta att bovetemjöl kan ersätta vanligt mjöl i vilket recept som helst bara för att ordet ”mjöl” är inkluderat.

 

Bovetemjöl i Mat

Trots att bovetemjöl inte kan ersätta vanligt mjöl rakt av så finns dett fortfarande flera användsningsområden där det kan vara ett nyttigt alternativ.

  • Bröd
  • Muffins
  • Pannkakor
  • Gröt
  • Flingor
  • Pasta-produkter